Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, lekki serniczek z gruszkami. Każdemu będzie smakować. Warto go przygotować. Polecam gorąco!

Sernik z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z gruszkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 40 dag sera białego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • Dodatkowo:
  • 3 gruszki

 

Sposób przygotowania:

Sernik z gruszkami
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać cukier puder, żółtko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser biały. Utrzeć. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na blaszkę z ciastem. Wyrównać. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki. Równomiernie ułożyć owoce na masie serowej. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik z gruszkami
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać cukier puder, żółtko, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
Sernik z gruszkami
Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik z gruszkami
Masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser biały. Utrzeć. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na blaszkę z ciastem. Wyrównać.
Sernik z gruszkami
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki. Równomiernie ułożyć owoce na masie serowej. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.