Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami 4
Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, owijamy w foie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto ścieramy na tarce na dno blachy i lekko podpiekamy spód (ok 15 minut w 180 stopniach). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesmażamy z dodatkiem cukru (do smaku), gdy jabłka będą już miękkie dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser i kaszę mannę. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny. Smacznego.