IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Sernik z jabłkami na ciemnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z cząstkami jabłek zanurzonymi w masie serowej

Sernik z jabłkami na ciemnym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jabłkami na ciemnym cieście

 

  • CIASTO,
  • 1,3 szklanki mąka pszenna,
  • 1/2 kostki masło,
  • 8 łyżek cukier puder,
  • 2 szt jaja,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • masa,
  • 4 szt jabłka,
  • 250 gram ser biały trwarogowy,
  • 1/4 kostki masło,
  • 8 łyżek cukier puder,
  • 2 szt jaja,
  • 1 łyżeczka budyń śmietankowy,
  • 1/3 szklanki śmietana,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami na ciemnym cieście
Na początku szykujemy ciasto masło ucieramy z cukrem pudrem, jak już jest dobrze utarte dodajemy jajka i dokładnie łączymy razem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych jajek z masłem i cukrem. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut, a następnie wykładamy na dno okrągłej tortownicy. Upiec w piekarniku temp. 200 stopni, przez 20 minut.Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić z nasion następnie pokroić na kawałki. Ser zmielić, masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem dodać jedno białko (nie ubite) i jedno całe jajo, śmietanę, budyń ( w proszku), cukier oraz ser. Wszystko ucierać przez około 20 minut. Na upieczone ciasto (to ciemne co było już w piekarniku) wyłożyć jabłka i zalać wszystko masą serową. Pozostałe żółtko roztrzepać i rozsmarować na górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut, tym razem w temp. 180 stopni.. Smacznego!
Sernik z jabłkami na ciemnym cieście
Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut, a następnie wykładamy na dno okrągłej tortownicy
Sernik z jabłkami na ciemnym cieście
Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić z nasion następnie pokroić na kawałki.
Sernik z jabłkami na ciemnym cieście
Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka i zalać wszystko masą serową.
Sernik z jabłkami na ciemnym cieście
Pozostałe żółtko roztrzepać i rozsmarować na górze.