Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeden z moich ulubionych - ze względu na płatki. Spód jest zwarty i idealnie się kroi - wcale nie rozmiękł. Natomiast masa rozpływa się w ustach. Posiada delikatny i kemowy smak.

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Składniki:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Płatki:

Masa serowa:

  • 500g twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 1/2 szklanki śmietany 12/18%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy)

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Płatki:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Płatki stwardnieją podczas stygnięcia. początkowo są miękkie.

Płatki lekko pokruszyć, wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku lub śmietanką, solą i zalać roztopionym masłem. Całość dokładnie połączyć, aby masło dokładnie pokryło płatki. 1/2 płatków rozsypać i wgnieść w dno tortownicy - uprzednio wysłanej papierem do pieczenie. Resztę umieścić (luźno) na osobnej blaszce. Obie formy piec 25 minut w 135 stopniach. Ostudzić.

Masa serowa:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Masę należy krótko miksować, aby nie była mocno napowietrzona.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać na spód z płatków.

Pieczenie:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Najlepiej pod blachę podstawić naczynie z wodą.

Piec 50 minut w 160 stopniach. Ostudzić przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika i wstawić do lodówki.

Wierch:

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Serik przed podanie posypać płatkami - lekko je ugniatając.