Sposób przygotowania:
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymiPłatki:
Płatki lekko pokruszyć, wymieszać z cukrem, mlekiem w proszku lub śmietanką, solą i zalać roztopionym masłem. Całość dokładnie połączyć, aby masło dokładnie pokryło płatki. 1/2 płatków rozsypać i wgnieść w dno tortownicy - uprzednio wysłanej papierem do pieczenie. Resztę umieścić (luźno) na osobnej blaszce. Obie formy piec 25 minut w 135 stopniach. Ostudzić.
Masa serowa:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać na spód z płatków.
Pieczenie:
Piec 50 minut w 160 stopniach. Ostudzić przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika i wstawić do lodówki.
Wierch:
Serik przed podanie posypać płatkami - lekko je ugniatając.