Sposób przygotowania:
Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Śliwki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i śliwki. Obsmażyć je ze wszystkich stron – powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne, odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem, na dnie rozłożyć biszkopty.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło rozetrzeć z 1/2 szklanki cukru, ucierając, pojedynczo dodać żółtka, sok z cytryny i aromat rumowy, miksować kilka minut aż masa zacznie bieleć. Partiami dodać ser, a następnie skrobię ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, po trochu dodać 1/2 szklanki cukru i miksować aż się rozpuści. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką, całość wyłożyć do tortownicy na biszkopty, wyrównać.
Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek i lekko wcisnąć je w masę. Piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (mój nie daje się wyłączyć). Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce i oprószyć cukrem pudrem.
Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem, na dnie rozłożyć biszkopty.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło rozetrzeć z 1/2 szklanki cukru, ucierając, pojedynczo dodać żółtka, sok z cytryny i aromat rumowy, miksować kilka minut aż masa zacznie bieleć. Partiami dodać ser, a następnie skrobię ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, po trochu dodać 1/2 szklanki cukru i miksować aż się rozpuści. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką, całość wyłożyć do tortownicy na biszkopty, wyrównać.
Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek i lekko wcisnąć je w masę. Piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (mój nie daje się wyłączyć). Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce i oprószyć cukrem pudrem.
zewa
edytaha
Spróbuj Ewuś, ze śliwkami jest naprawdę super. Mój połówek najpierw marudził, że bez rodzynek i skórki pomarańczowej to nie sernik, a potem zajadał i mruczał z zadowolenia :)
gosia56
edytaha
Dziekuję Gosiu, bardzo smaczny :)