edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik z karmelizowanymi śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Serniczek jest kremowy i delikatny, a śliwki dodają mu ciekawego akcentu smakowego i kolorystycznego.

Sernik z karmelizowanymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z karmelizowanymi śliwkami

 

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
  • 3 duże twarde śliwki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • MASA SEROWA:
  • 50 dag mielonego, gęstego sera z wiaderka
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • mocno czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • aromat rumowy
  • łyżka soku z cytryny
  • PONADTO:
  • 10 dag podłużnych biszkoptów
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania - niekoniecznie

 

  • ser i jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Śliwki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i śliwki. Obsmażyć je ze wszystkich stron – powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne, odstawić do wystudzenia.

Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem, na dnie rozłożyć biszkopty.

Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło rozetrzeć z 1/2 szklanki cukru, ucierając, pojedynczo dodać żółtka, sok z cytryny i aromat rumowy, miksować kilka minut aż masa zacznie bieleć. Partiami dodać ser, a następnie skrobię ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno, po trochu dodać 1/2 szklanki cukru i miksować aż się rozpuści. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką, całość wyłożyć do tortownicy na biszkopty, wyrównać.

Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek i lekko wcisnąć je w masę. Piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (mój nie daje się wyłączyć). Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce i oprószyć cukrem pudrem.
Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i śliwki. Obsmażyć je ze wszystkich stron.
Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem, na dnie rozłożyć biszkopty.
Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką, całość wyłożyć do tortownicy na biszkopty, wyrównać.
Sernik z karmelizowanymi śliwkami
Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek i lekko wcisnąć je w masę.