Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernik z kokosem wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Może trudno w to uwierzyć, (bo to bardzo popularne ciasto) ale to mój pierwszy sernik. ;)

Sernik z kokosem wg Triss Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z kokosem wg Triss

 

  • 1,5 kg sera (1 kg twarogu śmietankowego w wiaderku i 500g twarogu półtłustego)
  • 6 jajek
  • 200g cukru pudru
  • paczka cukru wanilinowego
  • 200g herbatników
  • 90g masła

 

  • polewa:
  • 50g masła
  • 70g mlecznej czekolady
  • łyżka kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kokosem wg Triss
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno, masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami na mokry piasek. Wyłożyć nimi formę o wym . 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włożyć do lodówki na ok. 30 min. Twaróg półtłusty zmielić np. blenderem. Połączyć ser przy pomocy miksera z twarogiem śmietankowym, dodać cukier puder, cukier wanilinowy. Całość mieszać mikserem i dodawać po jednym jajku. Masę wylać na spód herbatnikowy, wyrównać. Wstawić do piekarnika w 180st. C. Piec ok. 1-1,5 godz. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Masło i czekoladę rozpuścić, dodać kakao, mleko i cukier, wymieszać. Polewę przelać na sernik i rozsmarować, posypać powierzchnię wiórkami kokosowymi.
Sernik z kokosem wg Triss
Herbatniki mocno pokruszyć i połączyć z masłem.
Sernik z kokosem wg Triss
Masę dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Sernik z kokosem wg Triss
Ciasto ozdobić polewą czekoladową i wiórkami.