lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Sernik z kropelkami rosy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sernik z rosą to pyszne wilgotne ciasto, które przygotowuje nie tylko na święta. Zazwyczaj dodaje do niego brzoskwinie z puszki bo idealnie się to ze sobą komponuje.

Sernik z kropelkami rosy

Składniki:

Sernik z kropelkami rosy

Na ciasto

  • 1,5 szkl mąki
  • pół kostki margaryny
  • 2 żołtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody

Na masę serową

  • 1 kg sera
  • 3 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • Białka zostają na pianę + 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z kropelkami rosy
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód tak by brzegi blach także były pokryte ciastem.

Masa serowa: Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy, tak by wszystko się połączyło. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i masę serową wylewamy na ciasto. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Następnie wylewamy na nie pianę z białek ubitą z cukrem i pieczemy około 10 minut.

Ciasto i masa serowa

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto Blachę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód tak by brzegi blach także były pokryte ciastem.
Masa serowa: Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy, tak by wszystko się połączyło. Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i masę serową wylewamy na ciasto. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Następnie wylewamy na nie pianę z białek ubitą z cukrem i pieczemy około 10 minut.