Sposób przygotowania:
Sernik z kruszonką
Masa serowa:
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić pianę. Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać utarte żółtka. Dodać kaszę i wcześniej sparzone (ok. 15 min.) morele pokrojone w kostkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Kruszonka:
Masło stropić na wolnym ogniu i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, następnie podzielić na 3 części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 h.
Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dwie części. Wyłożyć na spód blachy wysmarowanej wcześniej blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Na kruszonkę wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę kruszonki i rozłożyć na masie serowej.
Wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 min w 180 C.
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić pianę. Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać utarte żółtka. Dodać kaszę i wcześniej sparzone (ok. 15 min.) morele pokrojone w kostkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Kruszonka:
Masło stropić na wolnym ogniu i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, następnie podzielić na 3 części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 h.
Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dwie części. Wyłożyć na spód blachy wysmarowanej wcześniej blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Na kruszonkę wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę kruszonki i rozłożyć na masie serowej.
Wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 min w 180 C.