pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sernik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z suszonymi morelami i kruszonką, który zawsze świetnie sprawdzi się podczas każdej uroczystości, jak i na co dzień.

Sernik z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z kruszonką

Masa serowa:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką
Masa serowa:

Twaróg przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić pianę. Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać utarte żółtka. Dodać kaszę i wcześniej sparzone (ok. 15 min.) morele pokrojone w kostkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Kruszonka:

Masło stropić na wolnym ogniu i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, następnie podzielić na 3 części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 h.

Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dwie części. Wyłożyć na spód blachy wysmarowanej wcześniej blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Na kruszonkę wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę kruszonki i rozłożyć na masie serowej.

Wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 min w 180 C.
Sernik z kruszonką
Tak wygląda sernik z kruszonką po upieczeniu