Sposób przygotowania:
Sernik z lemon curd
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm. Masa serowa: Twaróg zmielić, zmiksować mikserem z żółtkami, masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić.
karola25
2milutka
bardzo dziękuję!