dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny sernik z kropeczkami z ziarenek maku. Lekki, puszysty, delikatny, na cienkim spodzie ciasta. Na pewno będzie wszystkim smakował.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

ciasto

  • 2 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić spód formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, olej, mąkę ziemniaczaną i pszenną, mleko i mak, zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 25 minut, po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C i piec jeszcze 45 minut.