SUPERPRZEPIS

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Nie chwaląc się moja szarlotka zachwyciła smakiem i wyglądem, a zapach...no cóż pachniała obłędnie i jak szybko zniknęła. Jeżeli chcecie odmiany to świątecznym stole to zachęcam do wykonania takiej szarlotki. Smacznego.

Składniki:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Nadzienie:

  • około 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Wykonanie kruchego ciasta:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.

Kruche ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które następnie dzielimy na dwie części.

Wykonanie nadzienia:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą
Następnie wykonujemy nadzienie i wykładamy je na ciasto.

Zaczynamy od jabłek, które myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, oraz odciskamy nadmiar soku.

Teraz ciasto: Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy je do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

Następnie na ciasto wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je cukrem waniliowym, cynamonem mielonym oraz przyprawą do piernika, na koniec posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.

Wykonanie gwiazdek:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą
Ciasto wałkujemu, wycinamy gwiazdki i układamy na cieście.

Ciasteczka: Pozostałą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.

Pieczenie:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą
Szarlotkę pieczemy do zrumienienia w tem 180 stopni.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia.

Podanie:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą
Upieczoną szarlotkę studzimy, nastepnie kroimy i podajemy. Smacznego.

Upieczoną szarlotkę studzimy, kroimy i podajemy. A ja smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.