Sposób przygotowania:
Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutąWykonanie kruchego ciasta:
Kruche ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, które następnie dzielimy na dwie części.
Wykonanie nadzienia:
Zaczynamy od jabłek, które myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, oraz odciskamy nadmiar soku.
Teraz ciasto: Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy je do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
Następnie na ciasto wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je cukrem waniliowym, cynamonem mielonym oraz przyprawą do piernika, na koniec posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.
Wykonanie gwiazdek:
Ciasteczka: Pozostałą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.
Pieczenie:
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia.
Podanie:
Upieczoną szarlotkę studzimy, kroimy i podajemy. A ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)