WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1565]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na herbatnikach, z masą makową z jabłkiem startym na tarce, polany czekoladą. Sernik jest puszysty, kremowy i bardzo delikatny.

Sernik z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • 250g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 100g miękkiego masła
  • ok. 200g masy makowej z puszki
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • ok. 10 herbatników
  • Polewa:
  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masę makową z jabłkiem i kaszą manną i wyłożyć równomiernie na herbatniki. Jajka zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym oraz miękkim masłem. Dodać ser biały zblendowany z jogurtem naturalnym i wymieszać.

Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać. Dosypać proszek do pieczenia i budyń w proszku i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na mak. Sernik piec ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić w formie na kratce. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie i polać sernik.

Ciasto schłodzić przed podaniem w lodówce.

Sernik z makiem
Schłodzony sernik z makiem oblany czekoladą.
Sernik z makiem
Masa serowa wylana na warstwę maku z jabłkami
Sernik z makiem
Masa makowa wymieszana z jabłkiem i kaszą manną wyłożona na ciastka
Sernik z makiem
Ubita śmietana dodana do masy serowej w trakcie miksowania