Sposób przygotowania:
Sernik z makiemETAP 1:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masę makową z jabłkiem i kaszą manną i wyłożyć równomiernie na herbatniki. Jajka zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym oraz miękkim masłem. Dodać ser biały zblendowany z jogurtem naturalnym i wymieszać.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać. Dosypać proszek do pieczenia i budyń w proszku i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na mak. Sernik piec ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić w formie na kratce. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie i polać sernik.
Ciasto schłodzić przed podaniem w lodówce.