SUPERPRZEPIS

Sernik z malinami i musem czekoladowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20
Sernik z malinami i musem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Pieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym.

Składniki:

Sernik z malinami i musem czekoladowym

SPÓD:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła

KREM MALINOWY:

SERNIK CZEKOLADOWY:

MUS CZEKOLADOWY:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

DEKORACJA:

  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami i musem czekoladowym

ETAP 1:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Rozkruszone herbatniki z kakao i masłem wyłożyć na dno tortownicy.

Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Do masy serowej wlać rozpuszczoną białą czekoladę.

Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną soku z cytryny lub samą wodą. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus przełożyć z powrotem do garnka i wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Wstawić na ogień i ugotować gęsty krem malinowy. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę nad gotującą się wodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować masę serową. Nie ubijać zbyt długo.

ETAP 3:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Ubite białka wmieszać delikatnie w masę serową.

Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę z białek. Tak przygotowany masę wylać na spód.

ETAP 4:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Na wierzch wyłożyć kleksy z kremu malinowego.

Na wierzchu wyłożyć delikatnie i punktowo krem malinowy. Użyłam do tego dwóch małych łyżeczek - jedną nabierałam, a drugą spychałam na sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 150*C. Piec przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki.

ETAP 5:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Ubitą kremówkę wmieszać w sos czekoladowy.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki zagotować i wlać do czekolady. Odstawić na ok 2 minuty. Kiedy czekolada zmięknie, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady.
Pozostałą kremówkę (1 szklankę) ubić na sztywną pianę i delikatnie w co najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady.

ETAP 6:

Sernik z malinami i musem czekoladowym
Na wystudzony sernik wylać mus czekoladowy i wyrównać.

Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :)

Tagi:

ciasta serniki