Sernik z masą jabłkową I

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, upiec w piekarniku rozgrzanym do 170

Sernik z masą jabłkową I

Składniki:

Sernik z masą jabłkową I

 

  • Ciasto:
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 2-3 szklanki maki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 50 dag serka homogenizowanego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka.
  • Masa jabłkowa:
  • 6-8 dużych jabłek o winnym smaku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa.

Sposób przygotowania:

Sernik z masą jabłkową I
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, upiec w piekarniku rozgrzanym do 170°C

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać serek homogenizowany. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej. Na bardzo małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając, zagotować. Na koniec dodać budyń i sparzone rodzynki, zdjąć z ognia.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, dusić na małym ogniu, wsypać galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia.

Na upieczony i ostudzony placek wyłożyć ciepłą masę serową, przykryć drugim plackiem. Na to wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć trzecim upieczonym plackiem.

Ciasto odstawić na kilka godzin. Wierzch dowolnie udekorować.