Sposób przygotowania:
Sernik z masą jabłkową I
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, upiec w piekarniku rozgrzanym do 170°C
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać serek homogenizowany. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej. Na bardzo małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając, zagotować. Na koniec dodać budyń i sparzone rodzynki, zdjąć z ognia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, dusić na małym ogniu, wsypać galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Na upieczony i ostudzony placek wyłożyć ciepłą masę serową, przykryć drugim plackiem. Na to wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć trzecim upieczonym plackiem.
Ciasto odstawić na kilka godzin. Wierzch dowolnie udekorować.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać serek homogenizowany. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej. Na bardzo małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając, zagotować. Na koniec dodać budyń i sparzone rodzynki, zdjąć z ognia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, dusić na małym ogniu, wsypać galaretkę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Na upieczony i ostudzony placek wyłożyć ciepłą masę serową, przykryć drugim plackiem. Na to wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć trzecim upieczonym plackiem.
Ciasto odstawić na kilka godzin. Wierzch dowolnie udekorować.