WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Sernik z mlekiem w proszku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z mlekiem w proszku, mlekiem z kartonu i olejem. Zrobiony na herbatnikach, oblany czekoladą. Jest puszysty, delikatny i wilgotny.

Sernik z mlekiem w proszku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z mlekiem w proszku

 

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mleka np. 2%
  • 1,5 szkl mleka w proszku
  • duża paczka herbatników
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem w proszku

ETAP 1:

Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier zwykły i miksować do jego rozpuszczenia się w pianie. Żółtka zmiksować z serem, budyniem i cukrem waniliowym. Następnie zmiksować z olejem i mlekiem w proszku. Masę serową dokładać na przemian z mlekiem z kartonu do piany z białek i mieszać najlepiej łyżką. Masę przelać na ciastka. Sernik piec ok. godziny w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Czekoladą polać sernik i posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce.

Sernik z mlekiem w proszku
Wystudzony serni posmarowany polewą czekoladową
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik z mlekiem w proszku
Masa serowa przelana na spód z herbatników
Sernik z mlekiem w proszku
Masa serowa po wymieszaniu wszystkich składników
Sernik z mlekiem w proszku
Masa serowa w trakcie miksowania z mlekiem w proszku