iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z murzynkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drogie jeśli chodzi o upieczenie, ale to połączenie dwóch ciast więc musi być taki koszt jego wielkim plusem jest smak bo jest przepyszne, polecam. Przepis podpatrzony w sieci, ale wart polecenia.

Sernik z murzynkiem

Składniki:

Sernik z murzynkiem

ciasto ciemne:

masa serowa:

  • 1 kg sera do serników w wiaderku
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 25 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik z murzynkiem
Na ciasto ciemne rozpuścić margarynę razem z wodą, dodać cukier i kakao, mieszając zagotować i gotować około 3 minut, następnie wystudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka jajek oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( ucierać wszystko mikserem). Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do ciasta dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie całość połączyć. 

Formę 25 cm na 35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto.

Piec w temp. 180st przez 15 minut w tym czasie przygotować masę serową.

Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po żółtku jajka i po niewielkiej porcji sera na koniec dodać proszek budyniowy i po wymieszaniu masę serowa delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.

Masę serową wylać na podpieczony spód z ciasta ciemnego i piec przez kolejne 50-60 minut.

Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie ciasto wyjąć i wystudzić.

Tagi:

sernik ciasto