Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sernik z owocami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolorowy, smaczny serniczek. przyciąga wzrok nawet najgorszego niejadka.

Sernik z owocami i galaretką

Składniki:

Sernik z owocami i galaretką

 

 

  • Na spod:

 

  • 1 szklanka bardzo drobno pokruszonych biszkoptów
  • 1/4 szklanki rozpuszczonej Kasi

 

  • Masa serowa:

 

  • 750g kremowego sera o temperaturze pokojowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki maczki kukurydzianej,
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka rozdrobnionych miękkich owoców..
  • 2 galaretki cytrynowe lub morelowe
  • 2 1/2 szklanki gorącej wody

 

  • do ozdobienia : truskawki, winogrona, mandarynki

 

  • margaryna - 2 - 3 łyżki- do smarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Sernik z owocami i galaretką
Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C biszkopty wymieszać z masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy (mocno dociskając do dna) . Ser, cukier i mączkę kukurydziana wymieszać mikserem na puszystą masę Dodawać do masy serowej pojedynczo jajka, każde następne wtedy, gdy poprzednie się zmiesza całkowicie z masą . Następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy jeszcze 1-2 minuty . Do tak przygotowanej masy dodajemy rozdrobnione wcześniej owoce i lekko mieszamy je z masą serową.. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej Kasią i wyłożonej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy ok. 40-45 minut. Nie wyciągamy upieczonego sernika zaraz po upieczeniu, lecz pozostawiamy go w piekarniku z otwartymi drzwiczkami ok.10 - 15 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika z piekarnika i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego oziębienia. Na wystudzonym serniku układamy dekoracyjnie owoce (winogrona, truskawki, maliny, banany, mandarynki itp) Krzepnąca galaretka zalewamy udekorowany owocami sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.