Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik na kruchym spodzie z pianką z białek.

Sernik z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z pianką

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 1 kostka palmy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 niepełne szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 32 g cukru waniliowego
  • Masa serowa:
  • 60 dkg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 litra mleka
  • Dodatkowo:
  • 3 białka jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, a następnie bardzo szybko zagnieść z nich gładkie ciasto. Przygotowane ciasto wyłożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38cm). Masa: Mleko przelać do garnka i bardzo mocno podgrzać (nie gotować). Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier, budyń w proszku i olej. Wlać gorące mleko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać (gorącego mleka nie wlewać bezpośrednio na jajka, żeby się nie ścięły). Serową masę wylać na ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. W tym czasie masa powinna się lekko ściąć. Jak ciasto się piecze, przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno, dosypując do nich stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Ubite białka rozłożyć na podpieczonym cieście. Ciasto piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut (aż wierzch się lekko zrumieni).
Sernik z pianką
Ciasto zagniecione z mąki żółtek cukru cukru waniliowego palmy i proszku do pieczenia.
Sernik z pianką
Natłuszczona duża blaszka wyłożona przygotowanym ciastem.
Sernik z pianką
Masa serowa z twarogu jajek oleju cukru budyniu i gorącego mleka.
Sernik z pianką
Białka ubite na sztywno z cukrem i mąką ziemniaczaną.