Sposób przygotowania:
Sernik z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, a następnie bardzo szybko zagnieść z nich gładkie ciasto. Przygotowane ciasto wyłożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38cm). Masa: Mleko przelać do garnka i bardzo mocno podgrzać (nie gotować). Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier, budyń w proszku i olej. Wlać gorące mleko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać (gorącego mleka nie wlewać bezpośrednio na jajka, żeby się nie ścięły). Serową masę wylać na ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. W tym czasie masa powinna się lekko ściąć. Jak ciasto się piecze, przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno, dosypując do nich stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Ubite białka rozłożyć na podpieczonym cieście. Ciasto piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut (aż wierzch się lekko zrumieni).
marietta