anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duża porcja pysznego sernika, o którego smaku w dużej mierze decyduje jakość użytego do pieczenia sera. Warto więc zadać sobie trochę trudu, aby taki ser kupić.

Sernik z pianką i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z pianką i kruszonką

 

  • CIASTO:
  • mąka tortowa - 3,5 szk.
  • masło - 250 g
  • cukier puder - ½ szk.
  • żółtka - 5 szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

 

  • PONADTO:
  • białka – 5 szt.
  • cukier – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką i kruszonką
CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, a następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię. 2/3 ciasta włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia, a 1/3 włożyć do zamrażarki. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm.

MASA SEROWA: wszystkie składniki masy serowej, za wyjątkiem białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.Masę serową przelać do wylepionej ciastem formy. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na ser, wyrównać, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
Sernik z pianką i kruszonką
Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.