Sposób przygotowania:
Sernik z pianką i kruszonką
CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem na stolnicy, a następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię. 2/3 ciasta włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia, a 1/3 włożyć do zamrażarki. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm.
MASA SEROWA: wszystkie składniki masy serowej, za wyjątkiem białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.Masę serową przelać do wylepionej ciastem formy. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na ser, wyrównać, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
MASA SEROWA: wszystkie składniki masy serowej, za wyjątkiem białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.Masę serową przelać do wylepionej ciastem formy. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na ser, wyrównać, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.