zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Sernik z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo efektowne

Sernik z pierniczkami

Składniki:

Sernik z pierniczkami

 

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
  • olejek migdałowy
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 30 dag cukru
  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • A TAKŻE:
  • 40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Sernik z pierniczkami
CIASTO: Ze wszystkich składników wyrobic kruche ciasto. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zmielić.Żołtka utrzeć z cukrem,dodać mak,proszek do pieczenia,olejek i bakalie-wymieszać.Białka ubić na piane,dodać do masy i delikatnie wymieszać. MASA SEROWA: Margaryne utrzeć z cukrem dodawać partiami żółtka,ser,budyń i proszek do pieczenia.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.Delikatnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-pierniczki-pozostała masa serowa. Piec w całości w temp 180-190*C przez ok.1 godz. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.