Sposób przygotowania:
Sernik z pierzynką
CIASTO :
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy żółtka. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, formując wysokie brzegi.
SER : Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser i sok z cytryny. Miksujemy i powoli wlewamy olej. Następnie powoli wlewamy mleko i nadal miksujemy. UWAGA masa zrobi się bardzo rzadka i będzie chlapać, dlatego ważne żeby miksować w wysokiej misce. Na koniec do masy serowej wsypujemy budynie i całość jeszcze chwilę miksujemy.Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut.
PIANA :
Ubijamy białka z cukrem i powstałą pianę wylewamy na wierzch sernika. Pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na jeszcze ok. 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy żółtka. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, formując wysokie brzegi.
SER : Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser i sok z cytryny. Miksujemy i powoli wlewamy olej. Następnie powoli wlewamy mleko i nadal miksujemy. UWAGA masa zrobi się bardzo rzadka i będzie chlapać, dlatego ważne żeby miksować w wysokiej misce. Na koniec do masy serowej wsypujemy budynie i całość jeszcze chwilę miksujemy.Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut.
PIANA :
Ubijamy białka z cukrem i powstałą pianę wylewamy na wierzch sernika. Pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na jeszcze ok. 15 minut.