Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Sernik pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny serniczek pod puszystą pierzynką z białek

Sernik pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik pod pierzynką

 

  • Ciasto
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 100 gram margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 kg mielonego sera
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 2 szt budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 2 szkl mleka
  • Pierzynka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 5 szt białka

Sposób przygotowania:

Sernik pod pierzynką
Składniki na ciasto wysypujemy i wylewamy na blat i ugniatamy. Następnie na natłuszczoną blaszkę wykładamy ciasto dokładnie naciągając na brzegi. Pieczemy spód przez 10 minut w temp. 180 st. 2 białka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser, mleko, olej, cukier, żółtka i budyń śmietankowy. Dokładnie mieszamy. Przygotowujemy pierzynkę: pozostałe białka miksujemy z 6 łyżkami cukru, nakładam na ciasto. Pieczemy jeszcze 15 minut, a przed podaniem posypujemy migdałami.
Sernik pod pierzynką
Ugniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę
Sernik pod pierzynką
Przygotowujemy maskę serową i wylewamy na podpieczony spód
Sernik pod pierzynką
Posypujemy całość wiórkami kokosowymi i pieczemy
Sernik pod pierzynką
Nakładamy pierzynkę z białek na ciasto i pieczemy jeszcze 15 minut