lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Sernik z pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny sernik z pierzynką na deser....

Sernik z pierzynką

Składniki:

Sernik z pierzynką

 

  • CIASTO:
  • 1/3 margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • MASA:
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • PIERZYNKA:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z pierzynką
CIASTO: Margarynę rozdrobnić, a następnie dodać do niej cukier puder, jajko oraz żółtka i wymieszać razem. Do wymieszanej masy dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na ciasto. Wyrobione ciasto owinąć papierem lub folią i dać na około 30 minut do lodówki. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto i ciastem obłożyć dno i boki formy posmarowanej margaryną lub obłożoną papierem do pieczenia.MASA: Jajko, żółtka oraz cukier dobrze ubić. Do ubijanych składników powoli dodawać ser biały, a następnie dodać mleko, budyń oraz olej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Gotową masę wlać na ciasto, które znajduje się już w formie. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut.PIERZYNKA: Białka ubić na sztywną pianę i dodać do tego cukier cały czas ubijając. Na upieczony sernik wyłożyć pierzynkę i piec jeszcze przez 15 minut.