Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z pomarańczową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty i delikatny sernik z dodatkiem soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej. Idealny na Boże Narodzenie i nie tylko.

Sernik z pomarańczową nutą

Składniki:

Sernik z pomarańczową nutą

Na kruchy spód:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Na masę serową:

  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dekoracja:

  • cukier puder
  • 1 pomarańcza
  • gwiazdki i śnieżynki cukrowe
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Sernik z pomarańczową nutą

Przygotowanie ciasta kruchego

Sernik z pomarańczową nutą
Zagniatamy kruche ciasto i pieczemy je w 180 st. C

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy posiekane masło i żółtko. Zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulkę i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z pomarańczową nutą
Przygotowujemy masę serową z dodatkiem mleka

4 żółtka + 2 całe jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy ser, budynie, mleko i olej, miksujemy.

ETAP 3:

Sernik z pomarańczową nutą
Do masy serowej dodajemy sok pomarańczowy

Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.

ETAP 4:

Sernik z pomarańczową nutą
Z 4 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowejy

Z pozostałych białek ubijamy pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.

Pieczenie

Sernik z pomarańczową nutą

Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy przez godzinę w 180 st. C.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Ostudzony sernik oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy wedle uznania (np. cząstkami pomarańczy i ozdobami cukrowymi).