Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami
Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło. Wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. Masę podzielić na 3 części. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostokątnej blachy do pieczenia, pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Przygotować masę: rodzynki umyć i osączyć. Ser zemleć najlepiej 3 razy. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera wlać śmietanę i ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, rodzynki obtoczone w mące i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować kilka minut pod przykryciem. Zrobić próbę - spuścić z łyżki kroplę syropu na talerzyk. Jeśli syrop utworzy cienką nitkę,przerwać gotowanie, jeśli nie - gotować dalej. Syrop przelać do miski, skropić zimną wodą, nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką, aż zbieleje. Polać ciasto.