Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Sernik z rosą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny sernik nie tylko na święta.

Sernik z rosą

Składniki:

Sernik z rosą

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2/3 kostki miękkiej margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu
  • olejek cytrynowy
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • rodzynki
  • DODATKOWO:
  • 1/2 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą
CIASTO:

Składniki wymieszać i zagnieść n gładkie ciasto.Blaszkę wysmarować tłuszczem,oprószyć bułką tartą i wyłożyć ciasto-wylepiając ciastem boki ( na wysokości 2/3 ) i dno blaszki.



MASA SEROWA:

Ser zmielić 2 razy.Miksując dodać do sera pozostałe składniki. Na końcu wsypać rodzynki. Wylać masę serową na ciasto.Piec w temp.170 st.C przez 45 minut.Ubić pozostałe białka na sztywną pianę dodając 1/2 szkl cukru pudru. Po 45 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika, nałożyć pianę z białek i piec jeszcze 25 minut na złoty kolor. PORADA: zamiast tradycyjnego twarogu można użyć ser homogenizowany w wiadereczku wtedy ciasto jest delikatniejsze.