cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik z rosą na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, delikatny sernik ze słodką bezą na kruchym spodzie. Słodycz, która rozpływa się w ustach! ;)

Sernik z rosą na kruchym spodzie

Składniki:

Sernik z rosą na kruchym spodzie

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju

Rosa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą na kruchym spodzie

Etap 1

Sernik z rosą na kruchym spodzie
Etap 1 - przygotować kruche ciasto i lekko podpiec w piekarniku

Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie, zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do zamrażarki.

Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Następie lekko podpiec w piekarniku rozgrzanym do ok 180*C przez niecałe 10-15 min.

Etap 2

Sernik z rosą na kruchym spodzie
Etap 2 - przygotować masę serową

Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie dodawać stopniowo wszystkie składniki i miksować na gładką masę - będzie ona dosyć rzadka, ale taka powinna być.

Następnie wyłożyć na podpieczony wcześniej spód ciasta i włożyć do piekarnika.

Etap 3

Sernik z rosą na kruchym spodzie
Etap 3 - masę serową piec przez około godzinę w temp. 180*C

Masę serową piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około godzinę. Najlepiej do momentu kiedy wierzch zacznie się rumienić.

Etap 4

Sernik z rosą na kruchym spodzie
Etap 4 - ubić białka i wyłożyć na upieczoną masę serową

Rosa: Następnie gdy ser zacznie już lekko się rumienić na wierzch wyłożyć ubite białka z cukrem. (Najlepiej ubijać je tuż przed samym wyłożeniem na masę serową, by nie opadły).

Etap 5

Sernik z rosą na kruchym spodzie
Etap 5 - całość piec jeszcze przez około 10 min

Całość piec jeszcze przez 10-15 min, do momentu aż białka zaczną robić się delikatnie brązowe. Studzić przy otwartym piekarniku. Rosa na wierzchu pojawiać będzie się powoli do momentu ostygnięcia ciasta. Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto