Sposób przygotowania:
Sernik z rosą na kruchym spodzieEtap 1
Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie, zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do zamrażarki.
Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Następie lekko podpiec w piekarniku rozgrzanym do ok 180*C przez niecałe 10-15 min.
Etap 2
Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie dodawać stopniowo wszystkie składniki i miksować na gładką masę - będzie ona dosyć rzadka, ale taka powinna być.
Następnie wyłożyć na podpieczony wcześniej spód ciasta i włożyć do piekarnika.
Etap 3
Masę serową piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około godzinę. Najlepiej do momentu kiedy wierzch zacznie się rumienić.
Etap 4
Rosa: Następnie gdy ser zacznie już lekko się rumienić na wierzch wyłożyć ubite białka z cukrem. (Najlepiej ubijać je tuż przed samym wyłożeniem na masę serową, by nie opadły).
Etap 5
Całość piec jeszcze przez 10-15 min, do momentu aż białka zaczną robić się delikatnie brązowe. Studzić przy otwartym piekarniku. Rosa na wierzchu pojawiać będzie się powoli do momentu ostygnięcia ciasta. Smacznego!