Sposób przygotowania:
Sernik z rosą wg Damiana
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta. Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około. 5 min. Gotową masę wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu) Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. (beza ma się nie spiec!!!!). Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
-Natka-