Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Sernik z rosą wg Damiana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sernik z rosą to specjał mojego męża, zawsze pyszny i szybko znika ze stołu ;)

Sernik z rosą  wg Damiana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z rosą wg Damiana

 

 

  • masa serowa:
  • 1 kg sera z wiadereczka - mielonego
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie waniliowe,

 

  • Beza
  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą wg Damiana
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta. Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około. 5 min. Gotową masę wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu) Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. (beza ma się nie spiec!!!!). Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
Sernik z rosą  wg Damiana
na poczatku puieczemy spód, wykładamy masę serową
Sernik z rosą  wg Damiana
na upieczoną masę wykładamy ubite białka z cukrem
Sernik z rosą  wg Damiana
ubite białka utowrzą nam piekną bezę na którek będzie rosa
Sernik z rosą  wg Damiana
Upieczone ciasto z bezą na której powsatnie rosa