Sposób przygotowania:
Sernik z serkami homogenizowanymi
Ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, wstawić godzinę do lodówki.
Sernik z serkami homogenizowanymi na biszkoptach
Masa serowa: 4 serki homogenizowane, 5 jajek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, 10 dag rodzynków, 12 masła lub margaryny.
Pozostałe składniki: biała lub czekoladowa polewa do ciast, śliwki lub wiśnie z kompotu, duża paczka biszkoptów.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać serki homogenizowane, budyń w proszku, namoczone i odsączone rodzynki (przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące). Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej, wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną. Dno formy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową.
Piekarnik nagrzać do 200°C Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu na cieście wyłożyć osączone owoce z kompotu. Wierzch polać polewą białą lub czekoladową.
Sernik z serkami homogenizowanymi na biszkoptach
Masa serowa: 4 serki homogenizowane, 5 jajek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, 10 dag rodzynków, 12 masła lub margaryny.
Pozostałe składniki: biała lub czekoladowa polewa do ciast, śliwki lub wiśnie z kompotu, duża paczka biszkoptów.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać serki homogenizowane, budyń w proszku, namoczone i odsączone rodzynki (przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące). Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej, wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną. Dno formy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową.
Piekarnik nagrzać do 200°C Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu na cieście wyłożyć osączone owoce z kompotu. Wierzch polać polewą białą lub czekoladową.