alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik z dodatkiem ziemniaków jest wilgotny i bardzo długo utrzymuje świeżość. W smaku ziemniaki nie są wyczuwalne.

Sernik z ziemniakami

Składniki:

Sernik z ziemniakami

 

  • 1,2 kg twarogu
  • 30 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Sernik z ziemniakami
Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec wsypać rodzynki obsypane mąką i wymieszać. Blachę o wymiarach 30*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 30 minut uchylając lekko drzwi piekarnika. Zimny sernik polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.