Sposób przygotowania:
Sernik z ziemniakami
CIASTO:
Z mąki, cukru, jajka i margaryny przygotować kruche ciasto. Część ciasta włożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem i podpiec w piekarniku, część pozostawić.
MASA SEROWA:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce razem z serem. Żółtka utrzec z cukrem i dokładnie wymieszać z masą serowo- ziemniaczaną. Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z surowego ciasta.
Sernik wstawić do średnio gorącego piekarnika na 40-50 minut. Sernik nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Z mąki, cukru, jajka i margaryny przygotować kruche ciasto. Część ciasta włożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem i podpiec w piekarniku, część pozostawić.
MASA SEROWA:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce razem z serem. Żółtka utrzec z cukrem i dokładnie wymieszać z masą serowo- ziemniaczaną. Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z surowego ciasta.
Sernik wstawić do średnio gorącego piekarnika na 40-50 minut. Sernik nie nadaje się do dłuższego przechowywania.