anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ziemniaki w masie serowej, których obecności nikt nawet się nie domyśli, sprawiają, że sernik jest mazisty i ciężki, a nie suchy. Dłużej zachowuje świeżość. Tanim kosztem mamy dużą porcję bardzo smacznego ciasta.

Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie

Składniki:

Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka - 300 g
  • zimne masło – 100 g
  • smalec – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier puder – 100 g
  • gęsta kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

 

 

  • MASA SEROWA:
  • twaróg tłusty – 1,25 kg
  • ugotowane ziemniaki – 1/2 kg
  • jajka – 5 sztuk
  • drobny cukier – 1 szklanka
  • miękkie masło – 3,5 łyżki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g

 

  • PONADTO:
  • gorzka czekolada – 100 g
  • śmietana kremówka – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik z ziemniakami na kruchym spodzie
CIASTO: mąkę przełożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, a następnie energicznie zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Dość gęsto nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i piec 10 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. MASA SEROWA: ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Dodać zmielony ser i ziemniaki i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową przelać do formy na wcześniej podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec 75 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w stygnącym piekarniku. Następnie ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Śmietanę kremówkę przelać do rondelka i mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i polać nią wystudzone ciasto. Stygnącą czekoladę posypać wiórkami kokosowymi.