lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z żurawiną i mascapone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik wyszedł wyśmienity ,smakował wspaniale.

Sernik z żurawiną i mascapone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z żurawiną i mascapone

 

  • Masa serowa:

 

  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • suszona żurawina 2 garście

 

  • Spód sernika
  • 170 gramów ciastek digestive
  • margaryna 80 gram

 

  • Polewa:
  • margaryna 50 gram
  • cukier 50 gram
  • woda 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną i mascapone
1. Ubiłam jaja i żółtko z cukrem. 2. Dodałam do zmiksowanych jaj ser i mascarpone. 3. Na końcu dodałam budyń waniliowy. 4. Ciastka zmiksowałam blenderem . 5. Dodałam do ciastek rozpuszczoną margarynę, wymieszałam i zagniotłam. 6. Do tortownicy włożyłam papier do pieczenia , na niego wyłożyłam ciasteczka ugniecione. 7. spód podpiekłam przez 15 minut w 170 stopniach. 8 . Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut. 9 . Czarną blachę z pieca włóż do pieca zalej woda odrobinę , dopiero wstaw tortownice z masa serową . 10. Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce . 11. Na następny dzień zrób polewę i udekoruj jeśli chcesz.
Sernik z żurawiną i mascapone
Składniki zmiksowałam wszystkie na gładką masę
Sernik z żurawiną i mascapone
Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut.
Sernik z żurawiną i mascapone
Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce . Na następny dzień zrób polewę i udekoruj