slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernikowa tarta z kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną tartę sernikową z chrupiącą bezą o smaku kokosowym. Super smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.

Sernikowa tarta z kokosową bezą

Składniki:

Sernikowa tarta z kokosową bezą

 

  • ciasto: 1 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sernik: 250 g twarogu sernikowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • beza: 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • oraz forma do tarty o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Sernikowa tarta z kokosową bezą
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wyklejamy nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Sernik: miksujemy razem twaróg sernikowy, żółtko, cukier puder i budyń. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika i nakładamy masę sernikową, wstawiamy do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka oraz następnie po łyżce cukru, mąkę ziemniaczaną a na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wyjmujemy tartę z piekarnika i wykładamy na nią bezę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Tartę sernikową kroimy gdy całkiem ostygnie. Smacznego.