paw.naw

paw.naw

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sernik Czarownicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik z dynią na kruchym spodzie inaczej zwany sernikiem Czarownicy, wyszedł rewelacyjnie tak jak lubię, bo sernik jest puszysty a jednocześnie wilgotny i bardzo aromatyczny.

Sernik Czarownicy

Składniki:

Sernik Czarownicy

na ciasto kruche

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

na masę serową

mus z dyni

Sposób przygotowania:

Sernik Czarownicy
 Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Przygotowanie musu z dyni: Dynie obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier i wodę i gotować do miękkości. Następnie mus zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szklanki wody i wlać do musu dyniowego. Zagotować ciągle mieszając.Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie masy serowej: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem . Stopniowo dodać ser, olej ,śmietanę i budyń i dalej ucierać aż masa będzie puszysta. Na koniec do masy dodać 4 łyżki musu dyniowego. Białka ubić na sztywno a następnie delikatnie połączyć z masą serową.

Na dno dużej blachy ( wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą) wyłożyć rozwałkowane ciasto a na nim rozsmarować kilka łyżek musu z dyni : 3-4. Na dynię wylać masę serową a na niej resztę musu z dyni.

Sernik piec 1,5 godziny w temperaturze 170 C.

Po upieczeniu zostawić na 1 godzinę w uchylonym piekarniku a następnie studzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu w lodówce - najlepiej całą noc.

Na wierzchu sernik posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

sernik ciasto