Sposób przygotowania:
Sernik Czarownicy
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Przygotowanie musu z dyni: Dynie obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier i wodę i gotować do miękkości. Następnie mus zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szklanki wody i wlać do musu dyniowego. Zagotować ciągle mieszając.Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem . Stopniowo dodać ser, olej ,śmietanę i budyń i dalej ucierać aż masa będzie puszysta. Na koniec do masy dodać 4 łyżki musu dyniowego. Białka ubić na sztywno a następnie delikatnie połączyć z masą serową.
Na dno dużej blachy ( wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą) wyłożyć rozwałkowane ciasto a na nim rozsmarować kilka łyżek musu z dyni : 3-4. Na dynię wylać masę serową a na niej resztę musu z dyni.
Sernik piec 1,5 godziny w temperaturze 170 C.
Po upieczeniu zostawić na 1 godzinę w uchylonym piekarniku a następnie studzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu w lodówce - najlepiej całą noc.
Na wierzchu sernik posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie musu z dyni: Dynie obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier i wodę i gotować do miękkości. Następnie mus zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szklanki wody i wlać do musu dyniowego. Zagotować ciągle mieszając.Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem . Stopniowo dodać ser, olej ,śmietanę i budyń i dalej ucierać aż masa będzie puszysta. Na koniec do masy dodać 4 łyżki musu dyniowego. Białka ubić na sztywno a następnie delikatnie połączyć z masą serową.
Na dno dużej blachy ( wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą) wyłożyć rozwałkowane ciasto a na nim rozsmarować kilka łyżek musu z dyni : 3-4. Na dynię wylać masę serową a na niej resztę musu z dyni.
Sernik piec 1,5 godziny w temperaturze 170 C.
Po upieczeniu zostawić na 1 godzinę w uchylonym piekarniku a następnie studzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu w lodówce - najlepiej całą noc.
Na wierzchu sernik posypać cukrem pudrem.