Sposób przygotowania:
Sernikowy zawrót głowy
Aby przygotować nasze ciasto dzielimy pracę na dwa etapy: najpierw zabieramy się za spód ciasta. Oddzielamy 4 żółtka od białek, wrzucamy do miski ze szklanką cukru, ubijamy na gładką masę. Dodajemy mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę z 4 białek, mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy na blachę.
Teraz możemy przygotować masę sernikową- do miski wrzucamy twaróg, wbijamy 2-3 jaja, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, nakładamy łyżką punktowo na uprzednio przygotowane ciasto.
Wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy np. polewą. Wersja ze zdjęcia została wzbogacona o siekane orzechy laskowe na polewie.
SMACZNEGO!
PS. Uwaga- sera NIE MIELIMY!!!
Teraz możemy przygotować masę sernikową- do miski wrzucamy twaróg, wbijamy 2-3 jaja, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, nakładamy łyżką punktowo na uprzednio przygotowane ciasto.
Wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy np. polewą. Wersja ze zdjęcia została wzbogacona o siekane orzechy laskowe na polewie.
SMACZNEGO!
PS. Uwaga- sera NIE MIELIMY!!!