iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sero-makowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Choć to nie sezon na takie ciasta, ale polecam bo wyszło pyszne.

Sero-makowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sero-makowe ciasto

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera do serników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • dodatkowo:
  • 1 puszka masy makowej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sero-makowe ciasto
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem dodać ser i cały czas ucierać w trakcie dodać po jednym jajku i proszek budyniowy. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta na ciasto wyłożyć całą masę makową na masę wylać cały ser i na nim ułożyć ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Wcześniej ciasto cienko rozwałkować i pociąć cienkie paseczki.Piec około 1 godziny w temp.190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sero-makowe ciasto
Do masy serować dodawać kolejno jajka
Sero-makowe ciasto
Na ciasto i masę makową wylać cały ser
Sero-makowe ciasto
Po upieczeniu ciasto posypać sporą ilością pudru