Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Seromaczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

moje ulubione Wielkanocne ciasto!

Seromaczek

Składniki:

Seromaczek

 

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Mak:
  • 0,5kg maku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szkl. cukru
  • zapach migdałowy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ew. skórka pomarańczowa

 

  • Ser:
  • 1 kg dobrego twarogu ( ja używam Presidenta, jest dobry) 3x zmielonego
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • zapach pomarańczowy
  • ew. rodzynki
  • 10 dag masła

 

 

Sposób przygotowania:

Seromaczek
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i krótko wyrobić ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić.Wykleić nim formę i podpiec 10 min w 180*C.
Mak dzień wczesniej sparzyć mlekiem. Dobrze osączyć, 2x zemleć w maszynce z sitkiem do maku. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mak , miód , aromat i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy.Położyć na podpieczone kruche ciasto.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku.Ucierać dalej dodając stopniowo ser.Białka ubić na sztywną pianę i domieszać do sera. Wyłożyć na mak.
Piec 1 godz. w temp.180*C
SMACZNEGO!