anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Seromak świąteczny mojej mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny seromak wg przepisu mojej mamy, polecam.

Seromak świąteczny mojej mamy

Składniki:

Seromak świąteczny mojej mamy

 

  • Ciasto:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g gram masła
  • 7 g cukru
  • cukier waniliowy 8 g

 

  • Masa makowa:

 

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 2 białka
  • olejek migdałowy lub pomarańczowy (ok. 1 łyżeczki)
  • 60 g masła

 

  • Masa serowa:

 

Sposób przygotowania:

Seromak świąteczny mojej mamy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do woreczka foliowego, włożyć na 1 godz do lodówki. Tortownicę o wymiarach 26 cm posmarować tłuszczem i wykleić ciastem, wyciągając brzegi na około 4-4,5 cm. Masę makową wyłożyć na ciasto, przykryć masą serową. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 60-65 min. Na 10 min przed wyłączeniem sernika, posmarować pędzelkiem wierzch rozbełtanym żółtkiem, można wysypać wzorek makiem. Masa makowa: Mak sparzyć wrzatkiem, wystudzić. Dokładnie odcedzić na sicie. Zmielić 2 razy przez maszynkę. Masło rozpuścić. Dodać zmielony mak, cukier i olejek. Mieszając, smażyć na małym ogniu 15 min. Do wystudzonej masy dodać białka i dokładnie wymieszać. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, dalej ucierać. Pod koniec połączyć ze zmielonym twarogiem, otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzoną), sokiem cytrynowym i mąką. Na końcu jak najdelikatniej wymieszać z ubitą na sztywno pianę z białek. Smacznego.