Sposób przygotowania:
Seromak świąteczny mojej mamy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do woreczka foliowego, włożyć na 1 godz do lodówki. Tortownicę o wymiarach 26 cm posmarować tłuszczem i wykleić ciastem, wyciągając brzegi na około 4-4,5 cm. Masę makową wyłożyć na ciasto, przykryć masą serową. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 60-65 min. Na 10 min przed wyłączeniem sernika, posmarować pędzelkiem wierzch rozbełtanym żółtkiem, można wysypać wzorek makiem. Masa makowa: Mak sparzyć wrzatkiem, wystudzić. Dokładnie odcedzić na sicie. Zmielić 2 razy przez maszynkę. Masło rozpuścić. Dodać zmielony mak, cukier i olejek. Mieszając, smażyć na małym ogniu 15 min. Do wystudzonej masy dodać białka i dokładnie wymieszać. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, dalej ucierać. Pod koniec połączyć ze zmielonym twarogiem, otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzoną), sokiem cytrynowym i mąką. Na końcu jak najdelikatniej wymieszać z ubitą na sztywno pianę z białek. Smacznego.
edytaha
Irena_m