mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Seromakowiec babci Zosi

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo kremowy, rewelacyjny w smaku, długo zachowujący świeżość seromakowiec na kruchym cieście:)

Seromakowiec babci Zosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Seromakowiec babci Zosi

 

  • Spód:
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

 

  • Masa makowa:
  • 40-50 dag maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szkl. prażonych jabłek ze słoika
  • 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 125 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli (do ubicia białek)

Sposób przygotowania:

Seromakowiec babci Zosi
Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka, kaszę mannę (bułkę tartą) i doprawiam aromatem migdałowym, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go papierem do pieczenia lub folią aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę).
Seromakowiec babci Zosi
Ze składników na ciasto zagniatam kruchy spód, wylepiam nim dno formy
Seromakowiec babci Zosi
Do masy makowej dodaję jabłka prażone ze słoika i mieszam
Seromakowiec babci Zosi
NA podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję
Seromakowiec babci Zosi
Na wierzch wykładam masę serową, wyrównuję