zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Dwa w jednym czyli seromakowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mój pierwszy seromakowiec. I na pewno nie ostatni. Co prawda z gotową masą makową ale wzbogaconą kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Wyszedł smaczny i na święta upiekę na pewno.

Dwa w jednym czyli seromakowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwa w jednym czyli seromakowiec

 

 

  • Masa makowa :
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g )
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny

 

  • Masa serowa :
  • 500 g serka śmietankowego ( gotowego do serników )
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 %

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Dwa w jednym czyli seromakowiec
SPÓD : Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, żółtko i zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. MASA MAKOWA : Masę wyłożyć do miski, wbić jajka, dodać kaszę mannę oraz obie skórki i wymieszać. MASA SEROWA : Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać ser, śmietanę i budyń i wymieszać składniki aby nie było grudek. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową ale nie równać powierzchni. Na masę makową wyłożyć masę serową, lekko wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15 minut. Upieczony seromakowiec zostawić na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wyjąć i całkowicie wystudzić. Posypać cukrem pudrem i pokroić w kostkę.
Dwa w jednym czyli seromakowiec
Etap 1 ciastem wylepić blaszkę do pieczenia
Dwa w jednym czyli seromakowiec
Etap 2 wyłożyć na podpieczone ciasto masę makową
Dwa w jednym czyli seromakowiec
Etap 3 potem wyłożyć masę serową na makową
Dwa w jednym czyli seromakowiec
Etap 4 seromakowiec upiec i wystudzić posypać cukrem pudrem