Sposób przygotowania:
Dwa w jednym czyli seromakowiec
SPÓD : Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, żółtko i zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. MASA MAKOWA : Masę wyłożyć do miski, wbić jajka, dodać kaszę mannę oraz obie skórki i wymieszać. MASA SEROWA : Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać ser, śmietanę i budyń i wymieszać składniki aby nie było grudek. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową ale nie równać powierzchni. Na masę makową wyłożyć masę serową, lekko wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15 minut. Upieczony seromakowiec zostawić na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wyjąć i całkowicie wystudzić. Posypać cukrem pudrem i pokroić w kostkę.