Sposób przygotowania:
Serowa strucla z cytrynową nutką
1. Ciasto: Z mleka, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajko, sok i skórkę startą z cytryny oraz zaczyn. Pod koniec dodać stopioną margarynę. Całość dokładnie wyrobić. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godz w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wym. 25x35cm. 2. Nadzienie: Do miski wkruszyć twaróg, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy, posiekaną margarynę oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko rozgnieść łyżką, nałożyć na środek strucli. Złożyć na pół, brzegi podwinąć pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i natłuszczonej. Odstawić na pół godz. by ciasto podwoiło swą objętość. 3. Kruszonka: Ciasto na środku naciąć wzdłuż prawie do samej blaszki. Białko rozkłócić z mlekiem, dokładnie posmarować całą struclę. Mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekaną margarynę - rozgnieść palcami, kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 35 min w temp. 190st.