gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Serowe jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zamiast jagód czasami wykorzystuję wiśnie lub papierówki.

Serowe jagodzianki

Składniki:

Serowe jagodzianki

 

  • Ciasto;
  • 20 dag twarogu
  • 7 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • Nadzienie;
  • 6 łyżek cukru
  • 50 dag jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag twarogu
  • 18 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Serowe jagodzianki
Mleko wymieszaj z twarogiem, olejem, cukrem , jajkami i pokruszonymi drożdżami. Dodawaj mąkę i wyrabiaj na jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie ponownie je zagnieć i rozwałkuj, szklanką wytnij krążki. Jagody zasyp cukrem, dodaj 3-4 łyżki wody, rozgotuj. Odłóż 2 łyżki masy do dekoracji a resztę zagęść mąką ziemniaczaną. Ostudź a następnie utrzyj z twarogiem. Masą nadziewaj ciasto i zlepiaj krążki. Piecz 20 min. Utrzyj 10 dag cukru pudru ze śmietanką, polukruj jagodzianki i cienką stróżką polej pozostałymi jagodami.