Sposób przygotowania:
Serowe kuleczki w sosie wg -kupiska
Przygotowujemy sos pomidorowy.
2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Po rozgrzaniu oliwy wrzucamy pomidory z puszki,2 łyżki stołowe cukru,1 posiekany czosnek i pokrojona drobno papryczkę chili bez pestek.Doprawić szczyptą soli,pieprzu i wymieszać. Dusić 15 minut na małym ogniu.Po podduszeniu składniki przecieramy przez sito na gładki sos. Na koniec dodajemy 3 stołowe łyżki śmietany kremówki.
Przygotowujemy serowe kuleczki.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Z potartego sera formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm,. W jednej miseczce roztrzepujemy 3 jajka, do drugiej miseczki wsypujemy szklankę bułki tartej.Uformowane kuleczki zanurzamy w rozbitym jajku i bułce tartej tworząc panierkę. Do szerokiego garnka wlewamy olej roślinny ( tyle oleju, żeby kuleczki mogły swobodnie pływać)około 05 litra oleju kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej smażymy do zrumienienia. Kuleczki serowe wykładamy na pergamin. Po odsączeniu z tłuszczu wkładamy do miseczki zalewamy sosem pomidorowym.
2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Po rozgrzaniu oliwy wrzucamy pomidory z puszki,2 łyżki stołowe cukru,1 posiekany czosnek i pokrojona drobno papryczkę chili bez pestek.Doprawić szczyptą soli,pieprzu i wymieszać. Dusić 15 minut na małym ogniu.Po podduszeniu składniki przecieramy przez sito na gładki sos. Na koniec dodajemy 3 stołowe łyżki śmietany kremówki.
Przygotowujemy serowe kuleczki.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Z potartego sera formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm,. W jednej miseczce roztrzepujemy 3 jajka, do drugiej miseczki wsypujemy szklankę bułki tartej.Uformowane kuleczki zanurzamy w rozbitym jajku i bułce tartej tworząc panierkę. Do szerokiego garnka wlewamy olej roślinny ( tyle oleju, żeby kuleczki mogły swobodnie pływać)około 05 litra oleju kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej smażymy do zrumienienia. Kuleczki serowe wykładamy na pergamin. Po odsączeniu z tłuszczu wkładamy do miseczki zalewamy sosem pomidorowym.