aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Serowe pierożki z sosem słodko-kwaśnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Można podawać z róznymi sosami Łowicz i zapiekać dodatkowo z serem.

Serowe pierożki z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Serowe pierożki z sosem słodko-kwaśnym

 

  • na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1/3 szklanki chłodnej wody

 

  • farsz:
  • 125 g mozzarelli
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

  • 1 słoik sosu słodko-kwasnego Łowicz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Serowe pierożki z sosem słodko-kwaśnym
Pierożki: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i gorącą wodą, zagniamtamy elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo się lepiło. Wygniatamy ok 10 minut i odstawiamy na chwile, przykryte ściereczka, aby odpoczęło. Farsz: Mozzarellę kroimy na małe kawałki i mieszamy z odsączonym serkiem ricotta, serem mascarpone i parmezanem. Dodajemy wycisnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Ciaso wałkujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierożki układamy na sosie słodko kwaśnym, wcześniej podgrzanym i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Możemy też pierogi z sosem posypać serem i zapiec. Obie wersje super.

Tagi:

ciasto sosy tarta