Sposób przygotowania:
Serowe pierożki z sosem słodko-kwaśnym
Pierożki: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i gorącą wodą, zagniamtamy elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo się lepiło. Wygniatamy ok 10 minut i odstawiamy na chwile, przykryte ściereczka, aby odpoczęło. Farsz: Mozzarellę kroimy na małe kawałki i mieszamy z odsączonym serkiem ricotta, serem mascarpone i parmezanem. Dodajemy wycisnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Ciaso wałkujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierożki układamy na sosie słodko kwaśnym, wcześniej podgrzanym i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Możemy też pierogi z sosem posypać serem i zapiec. Obie wersje super.
thegrooba
aczp
evita0007