Sposób przygotowania:
Serowo-jagodowe bułeczki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i odstawić na chwilkę, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej żółtka, drożdże oraz ciepłe mleko, wymieszać i dodać rozpuszczone i przestudzone masło teraz dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Ser skręcić i utrzeć z cukrem oraz żółtkiem, dodać proszek budyniowy i kaszkę, dokładnie wymieszać na koniec dodać jagody i delikatnie wszystko połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i każdą rozwałkować na okrągły placuszek o średnicy około 15 cm, placuszek naciąć na krzyż, ale nie docinać do samego środka na środku ułożyć porcję nadzienia i owinąć je jedną częścią ciasta, następnie owinąć pozostałymi płatkami z ciasta. Zwinięte bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia. Piec w temp. 190 st 20 minut po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
edytaha
iziona
Jagody nawet mrożone mają ten zapach lata :)