mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszne, najlepsze na ciepło, drożdżowe bułeczki z jagodowym wnętrzem:)

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

  • na 10 bułeczek:

 

 

 

  • Lukier

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy swieżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować nakładając lukier pędzelkiem.

Tagi:

tarta