Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki
Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.
Weronka
evita0007
cherry
madi356
Luśka
Lady Marmolada
zbysiowa
margolata
Ale mi przypomniałaś jak na plaży się było jeszcze dzieckiem i chodzili i wołali: Śiwżutkie jagodzianki, gotowana kukurydza:):):):) mniam jagodzianki
Netka