madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Domowe jagodzianki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez pysznych, domowych jagodzianek :)

Domowe jagodzianki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki
Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.
Domowe jagodzianki
Etap 1
Domowe jagodzianki
Etap 2

Tagi:

jajko jajka