Urszulka1

Urszulka1

Kucharz
[Przepisów: 8]

Serowo - Makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Co do masy to musi być gotowa.Ciasto : Wszystkie składniki razem wymieszać ( zagnieść ) aby powstało ciasto.Piec 15minut do temp. 200 stopni

Serowo - Makowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowo - Makowy

 

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 125g margaryny
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1kg sera śmietankowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego może być śmietankowy
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Serowo - Makowy
1.Przesypać na stolnicę 1 i 1/2 szklanki mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru.Dodać 1 żółtko oraz 125g miękkiej margaryny.Zagnieść ciasto , owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.P tym czasie ciastem wylepić blachę wyścieloną papierem do pieczenia.Piec. 2.Jajka rozrobić. Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywną pianę.Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru , 2 opakowaniami budyniu waniliowego oraz 5 żółtkami.Dodać 1 kg sera śmietankowego . Na koniec delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. 3.Gotową masą makową wysmarować wierzch podpieczonego ciasta. Na warstwę maku wyłożyć przygotowaną wcześniej masę serową.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180stopni i piec ok.1 godziny .Można ozdobić lukrem.
Serowo - Makowy
Te zdjęcie pokazuje nam jak wygląda placek po ukrojeniu ( w środku ).