Sposób przygotowania:
Serowo - Makowy
1.Przesypać na stolnicę 1 i 1/2 szklanki mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru.Dodać 1 żółtko oraz 125g miękkiej margaryny.Zagnieść ciasto , owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.P tym czasie ciastem wylepić blachę wyścieloną papierem do pieczenia.Piec. 2.Jajka rozrobić. Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywną pianę.Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru , 2 opakowaniami budyniu waniliowego oraz 5 żółtkami.Dodać 1 kg sera śmietankowego . Na koniec delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. 3.Gotową masą makową wysmarować wierzch podpieczonego ciasta. Na warstwę maku wyłożyć przygotowaną wcześniej masę serową.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180stopni i piec ok.1 godziny .Można ozdobić lukrem.