pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Sernik kapłański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały deliktny sernik który gości bardzo często na moim stole po którego chętnie sięgają zarównoo dorośli jak i dzieci.

Sernik kapłański

Składniki:

Sernik kapłański

 

  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszzku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 12,5 dkg masła lub margaryny
  • 1,5 kg sera białego mielonego 2 krotnie
  • 7 jaj
  • 3 białka
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik kapłański
Przygotowanie ciasta: Dobrze ucieramy masło z cukrem i żółtkami.Następnie dodajemy potroszkę mąkę z proszkiem i kakao,wszystko starannie łączymy-Ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Przygotowujemy masę serową: Tłuszcz ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym,następnie dodajemy po 1 żółtku i cągle ucieramy.Dodajemy zmielony ser,miksujemy chwilkę i dodajemy białka ubite na sztywną pianę,delikatnie mieszamy z masą serową i budyniem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta,wykładamy na nie masę serową i znów ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-80 min.. Smacznego :)